• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Slavski kolač: Tradicionalni recept
Slavski kolač, techograce / Alamy / Alamy / Profimedia

Slavski kolač: Tradicionalni recept

CityMagazine
19.09.2023. 2 min

Evo osnovnog recepta za pripremu slavskog kolača.

Potrebno je:

500 g brašna
1 kesica suvog kvasca (oko 7 g)
1 šolja mlakog mleka
2 kašičice šećera
Prstohvat soli
2 jaja
100 g putera (ili margarina)
Ulje za premazivanje kalupa
Žito za ukrašavanje (opciono)
Ikonica ili sveća (za dekoraciju)

Priprema:

U velikoj činiji, pomešajte suvi kvasac, mlako mleko i šećer. Ostavite da odstoji nekoliko minuta dok se kvasac ne aktivira i stvori mehuriće.


U drugoj činiji, prosejte brašno i dodajte prstohvat soli.


Umutite jaja i dodajte ih u aktivirani kvasac. Takođe, dodajte omekšani puter ili margarin.
Postepeno dodajte suve sastojke (brašno i so) u mokre sastojke (kvasac, jaja i puter). Mešajte dok se sve dobro ne sjedini i formira testo.

Testo premestite na pobrašnjenu površinu i mesite ga nekoliko minuta dok postane glatko i elastično.


Vratite testo u činiju, prekrijte je krpom ili folijom, i ostavite na toplom mestu da se udvostruči u veličini, što obično traje oko sat vremena.

Nakon što se testo udvostruči, premesite ga i oblikujte ga u okruglu ili ovalnu loptu.


Premažite kalup za pečenje uljem i stavite testo u sredinu kalupa.


Premažite površinu testa sa malo vode i pospite žitom po želji. Možete oblikovati testo da izgleda kao krst ili drugi simbol.

Pokrijte testo krpom i ostavite da odmara još 15-20 minuta.


U međuvremenu, zagrijte rernu na 180°C.

Supa se jela samo u gradu, hleb je bio gnjecav, a gibanica kojom se hvalimo nije naša: Istorija srpske hrane od A do Š


Stavite kalup sa testom u prethodno zagrijanu rernu i pecite kolač oko 30-35 minuta, ili dok ne postane zlatno smeđi na vrhu i lepo naraste.


Nakon pečenja, izvadite kolač iz rerne i ostavite ga da se ohladi.


Kada je kolač potpuno ohlađen, možete ga ukrasiti ikonicom i svećom, kao i drugim tradicionalnim simbolima slave.

Slavski kolač je gotov i spreman za postavljanje na slavsku trpezu.

Ovo je osnovni recept, ali se u različitim krajevima i porodicama mogu naći varijacije.

Oznake:

receptslavski kolač

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

Krompir paprikaš: Recept koji morate da imate
Prethodni

Krompir paprikaš: Recept koji morate da imate

Krofne: Recept za početnike
Sledeći

Krofne: Recept za početnike

Sledeći
Krofne: Recept za početnike
19.09.2023.

Krofne: Recept za početnike

Prethodni
18.09.2023.

Krompir paprikaš: Recept koji morate da imate

Krompir paprikaš: Recept koji morate da imate

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    marčelo
    „Puzzle Shock“ 20 godina kasnije: Kako je nastao album koji je stvorio Marčelov prepoznatljiv glas
    CityMagazine
    žikina dinastija
    Pre Nikole Koje i Borisa Milivojevića, on je bio Miša iz serijala Žikina dinastija: Pogledajte kako danas izgleda
    CityMagazine
    eva braun
    Kako je nastajala pop muzika u inat užasnom vremenu: 30 godina kultnog albuma grupe Eva Braun
    CityMagazine
    Kalum Tarner
    Da li je Kalum Tarner naš sledeći Džejms Bond? Evo šta znamo
    CityMagazine
    žikina dinastija
    Gledao sam novi nastavak filma “Žikina dinastija” i rešio da rangiram svih 11 naslova iz ovog serijala
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖